Kordiceps – super hrana iz prirode

Dar Bogova - Himajalska vijagra

Kordiceps - super hrana iz prirode

U istoriji ove čudesne gljive postoji drevni mit koji govori o tome kako su lokalni pastiri Tibeta i Nepala, poštujući vekovnu tradiciju, svako proleće gonili stada prema pašnjacima na višim nadmorskim visinama. Kada je stado sklanjalo ostatke snega, razotkrivali su pečurke i jeli.

Pastir koji je to posmatrao čudio se otkud životinjama takva vitalnost. To su prvi počeci otkrivanja gljive Kordiceps sinenzis.

Kordiceps Sinensis je gljiva koja raste na visokim planinama jugozapadne Kine i Tibeta, a prvi put je zabeležena tek u 15. veku.

Kordiceps koristi Tradicionalna tibetanska i kineska medicina više od dve hiljade godina.

Kordiceps je Himalajska vijagra i služi kao afrodizijak, koja povećava potenciju i plodnost kod muškaraca i žena.

Kordiceps poboljšava biosintezu hormona kortizola, testosterona i estrogena, čija se proizvodnja u organizmu inače smanjuje s godinama, a pritom nema štetnih nuspojava. Ispitivanja su pokazala pozitivne rezultate u broju pokretljivosti spermatozoida, kao i u rešavanju problema kod ženske neplodnosti.

Kordiceps štiti bubrege od oštećenja i rešava problem upale i loše funkcionisanje.
Kordiceps pomaže u detoksikaciji jetre, kod fibroze i ciroze, kao i kod problema uzrokovanim hepatitisom.

Kordiceps sprečava umor i različite vrste depresije, reguliše lučenje insulina, pozitivno deluje na raspoloženje i pomaže u sanaciji svih vrsta šećerne bolesti.
Kordiceps se koristi protiv kašlja i kod problema povećane sluzi, kod otežanog disanja, astme i u regulisanju hroničnih plućnih poremećaja.

Naučna istraživanja su potvrdila da sa korišćenjem kordicepsa dolazi do povećanja nivoa ATP-a (adenozin trifosfata- molekula koji oslobađa energiju u ćeliji) što podrazumeva povećanje energije i iskorišćavanje kiseonika za više od 40%.

Dosadašnja istraživanja pokazuju njegovu efikasnost u tretmanu protiv raka, jer zaustavlja rast, podelu i razmnožavanje zloćudnih ćelija u organizmu.
Takođe, dokazano je njegovo pozitivno delovanje kod reumatoidnog artritisa i kod sprečavanja imunološkog odbacivanja transplantiranih organa i tkiva, kao što su srce, bubreg i koža.
Kordiceps je efikasan i protiv infekcija, deluje na bakterije, viruse, gljivice i parazite, a takođe reguliše rad srca, poboljšava protok krvi, snižava visoki krvni pritisak, smanjuje nivo holesterola i triglicerida i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Copyrights © 2018 sjole All Rights Reserved.

X